CPRS (Dystrofie)


Wat is CRPS-1?
Een modernere benaming voor deze aandoening is CRPS-1 (Complex Regionaal Pijnsyndroom.)
Het beeld ontstaat na een uitlokkende schadelijke gebeurtenis (b.v. verzwikken of botbreuk) en speelt zich meestal af in een arm of een been.

Wat zijn de kenmerken?
Kenmerken zijn: spontane heftige aanhoudende pijn, zwelling, verkleuring van de huid, verhoogde zweetsecretie en verandering van nagelgroei.
Dit gaat gepaard met sterk verlies van normaal functioneren van de arm of het been.

Fysiotherapie Zuidwolde en CRPS-1:
Het Fysiotherapie Centrum Zuidwolde is betrokken bij een bijzonder project dat samen met de revalidatieafdeling van het Bethesdaziekenhuis gevoerd wordt. Door dit project is een nieuwe behandelmethode ontwikkeld die zijn oorsprong vindt in Macedonie.

Centraal staat de overtuiging dat eerst de functie verbeterd en genormaliseerd moet worden en dat dan pas de pijn kan afnemen.

Met een uitvoerig manueel therapeutisch onderzoek wordt er gezocht naar beperkingen in het bewegen van de gewrichten. Deze beperkingen worden door manipulaties verholpen waarna de patiënt gestimuleerd wordt zijn arm of been weer zo gewoon mogelijk te gebruiken en te belasten. Deze behandeling kan als pijnlijk worden ervaren maar levert meestal snel een sterke verbetering van het algehele functioneren op.

Binnen het FTC kunt u voor behandeling bij CRPS-1 terecht bij Reinier Havinga