Podologie

In de podologie bekijkt men de vorm en de stand van de voeten  en de gevolgen die deze voetstand heeft voor de verdere gewrichten en spieren in het  lichaam. De voeten zijn de basis van het lichaam. Problemen hiermee kunnen bijvoorbeeld doorwerken in de knieën, de heupen of in de rug.

Allereerst worden de klachten geïnventariseerd. Vervolgens wordt een voetonderzoek op de podobaroscoop (voetspiegel) gedaan. Hierop kan de stand van de voet bepaald worden maar ook kan  vastgesteld worden hoe de drukverdeling onder de voet is; Hier wordt dan een voetafdruk van gemaakt. Ook wordt  er gekeken of er sprake is van een beenlengteverschil en/of een bekkenscheefstand.
Vervolgens wordt de beweeglijkheid van de voeten en de spieren getest.

Bij de looptest wordt gekeken naar het looppatroon. Dit gebeurt vaak op de loopband en gefilmd op de video zodat het patroon stukje voor stukje geanalyseerd kan worden. De schoenen worden bekeken op slijtageplekken onder de zool. Dit geeft veel bruikbare informatie over de manier van lopen.
In de analyse worden naast de podologische bevindingen, ook de ervaring en kennis vanuit de fysiotherapie samengevoegd tot een conclusie en een persoonlijk advies. Er wordt dan ook beoordeeld of het zinvol is om een aanpassing in de schoen te maken.

Het kan zijn dat er een steunzool gemaakt moet worden. Dit gebeurt in samenwerking met Foot Connection, een gespecialiseerd bedrijf in het maken van (sport)voetsupplementen in Culemborg. Het onderzoek, aanmeten en de nacontrole gebeurt in het FTC te Zuidwolde door Reinier Havinga.

Voor behandeling of meer informatie:
info@fysiotherapiezuidwolde.nl