Oedeemtherapie

Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht/zwelling in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich vaak in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.
Enkele veel voorkomende vormen van oedeem(zwelling):
– Lymfoedeem als gevolg van verwijdering van lymfklieren door operatie/complicatie door bestraling
– Primair lymfoedeem, verkeerde aanleg van het lymfsysteem
– Veneus oedeem, als gevolg van trombose, spataderen of operatie van bloedvaten
– Traumatisch oedeem bijvoorbeeld na een ongeval
– Lipoedeem, als gevolg van verkeerde vetopslag
– Oedeem na oncologische ingrepen

De therapie bestaat meestal uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:
– Manuele lymfdrainage (ook wel MDL) Deze speciale behandeltechniek is gericht op het stimuleren van de afvoer van vocht door het lymfsysteem.
– Lymftaping: Middels kinesiotaping worden de lymfvaten van de huid gestimuleerd het vocht te verplaatsen naar verschillende lymfklieren en lymfbanen waar het lymfstelsel nog intact is. Ook kan de kinesiotaping gebruikt worden om littekens soepeler te maken.
– Compressietherapie: Middels het gebruik van zwachtels of steunkousen wordt er een continue druk op het weefsel gegeven ter ondersteuning aan de afvoer van het lymfevocht.
– Oefentherapie Door gebruik te maken van het aan- en ontspannen van de spieren ontstaat er een spierpomp wat de afvoer van vocht stimuleert. Middels specifieke oefeningen kan de afvoer van het lymfoedeem worden gestimuleerd.

Binnen het FTC heeft onze collega Marjon Hoogstra zich gespecialiseerd in de oedeemtherapie.
Voor behandeling of meer informatie:
info@fysiotherapiezuidwolde.nl