Psychosomatische-fysiotherapie

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Veel lichamelijke klachten vinden hun oorsprong in een verstoorde balans tussen denken, voelen en doen. Psychosomatische fysiotherapie is een lichaamsgerichte therapie die kan helpen de verstoorde balans weer te herstellen.

 

Bij welke klachten is deze therapie zinvol?

Psychosomatische klachten worden ook wel stress- of spanningsklachten genoemd. Vaak is de samenhang tussen lichamelijke klachten en een emotionele of mentale overbelasting niet duidelijk.

Spanning, angst of overbelasting kunnen zich uiten via allerlei lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, benauwdheid, hartkloppingen, een verlaagde weerstand of onverklaarde pijnklachten. Er kunnen ook psychische klachten zijn zoals: lusteloosheid, prikkelbaarheid, onrust, somberheid, angstgevoelens, concentratie- of slaapstoornissen.

 

Spanningsklachten kunnen ontstaan bij bepaalde levensomstandigheden zoals hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verliesverwerking of een langdurig ziekteproces.

 

Waaruit bestaat de therapie?

Het intakegesprek dient als basis om inzicht te krijgen in jouw klachten. Daarin wordt gekeken naar de emotionele, lichamelijke en mentale (over-)belasting.

Afhankelijk van de hulpvraag, het gesprek en het onderzoek worden doelen bepaald en een behandelplan opgesteld.

 

Jouw eigen inbreng en actieve inzet zijn daarbij erg belangrijk.

 

Het doel van de behandeling kan zijn:

 • inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klachten
 • veranderen van factoren die de klacht in stand houden
 • toepassen van ontspanning
 • verbeteren van de ademhaling
 • aanvoelen en respecteren van lichamelijke en mentale grenzen
 • op een andere manier leren omgaan met de klachten
 • vertrouwen krijgen in het lichamelijk functioneren, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief worden beïnvloed.

 

Er worden oefeningen gedaan met het lichaam als aangrijpingspunt. Ook vinden er gesprekken plaats.

 

Oefenvormen die worden toegepast zijn o.a.:

 • lichaambewustwording
 • ontspanning en/of ademhalingsoefeningen
 • houding- en bewegingsadvies
 • communicatie en gesprekstechnieken
 • stressmanagement

 
Mindfulness

Zowel individueel als in groepsverband behoort ‘mindfulness’ tot de mogelijkheden. Mindfulness kun je misschien het makkelijkst begrijpen vanuit het tegendeel: leven op de automatische piloot. Mindfulness betekent aandacht hebben voor datgene wat in het nu afspeelt. En wat er is, dat mag er ook zijn. Door het oefenen van aandacht ben je beter in staat je energie te richten. Door vaker stil te staan in het huidige moment ontstaat meer ruimte in zowel je hoofd als in je handelen waardoor je vrijer wordt in het maken van je eigen keuzes.

 

De groepstraining geef ik samen met Mayke de Klerk, psychotherapeut in Hardenberg. Voor informatie: www.mayke-de-klerk.nl

 

Kan ik een afspraak maken?

De psychosomatisch fysiotherapeut is direct toegankelijk. Dit houdt in dat je zonder een verwijsbrief van de (huis-)arts kunt aanmelden. Vergoeding is afhankelijk van de wijze waarop je verzekerd bent. Raadpleeg altijd je verzekering voor de voorwaarden.

 

Han Hollander

psychosomatisch fysiotherapeut